Fietsen door Berlijn - Reisverslag uit Berlijn, Duitsland van Karin Opdorp - WaarBenJij.nu Fietsen door Berlijn - Reisverslag uit Berlijn, Duitsland van Karin Opdorp - WaarBenJij.nu

Fietsen door Berlijn

Blijf op de hoogte en volg Karin

27 April 2018 | Duitsland, Berlijn

Om 7.30 uur lopen de wekkers af en om 8 uur zitten we allemaal aan het ontbijt. Dat is niet heel uitgebreid, maar zeker voldoende met hele lekkere broodjes. Omdat we niet weten hoelang het duurt met de S Bahn, gaan we op tijd weg. Omdat we de Berlin Pass nog niet hebben, hebben we nog geen gratis vervoer. We kopen voor iedereen een kinderkaartje en gaan onderweg naar Alexanderplatz. Daar komen we aan rond 9 uur. We zoeken de Fat Tire Bike op en melden ons daar rond 9.15 uur. Daar krijgen we de Berlin Pass voor iedereen. Onze fietstocht begint om 10 uur dus we drinken nog even koffie op een terras. Om 10 uur gaan we een fiets uitzoeken. Het zijn gelukkig prima fietsen. Tim, onze reisleider, gaat met ons op pad voor tour door het oude Oost Berlijn. Op het Alexanderplatz zien we de Neptunesfontein, de katholieke kerk en tv toren. Dan door naar de Liebknechtbrug. Daar zien we een standbeeld van de oprichters van het communisme. Langs rivier De Spree fietsen we langs de Rijksdag (Duitse parlementsgebouw). In een van de gebouwen staat een stuk originele muur met de dodenaantallen per jaar weergegeven. We fietsen in de death zone tussen de Muur en de Spree. Dan komen we bij een stuk originele Muur, vol met grafitie. Daar maken we onze eerste groepsfoto. Na een stukje fietsen komen we uit bij een wachttoren. Het volgende wat we zien is het gebouw van de Stasi. Onze volgende stop is het Gedenkstatte Berliner Mauer. Daar is een uitzichttoren en dan kun je op de Muur kijken. De Muur is eigenlijk een dubbele muur met een death zone ertussen. Ook is er een park met gedenkplaats met alle overleden vluchters. Senna en Sjaak proberen nog een vluchtpoging te oen over de muur. Dan op naar de Evangelische Zionskerk. Na nog wat fietsen komen we weer uit op de Alexanderplats. Sjaak was hekkesluiter van de groep (hij zorgde dat we aan de achterkant geen deelnemers verloren) en kreeg daar een beloning voor. Een stukje originele Muur en wat te drinken. Het is kort na enen. Door een tip van Tim eten we bij Brauhaus. Een echt duits bierhuis. We eten er duits en het smaakte prima. Dan lopen we naar de Dungeon. Hier wordt een griezelverhaal gespeeld in verschillende kamer. In totaal duurde het 70 minuten en we vonden het allemaal leuk. Dan naar de nikolaikerk en hier is een museum van gemaakt. De kerk staat in het oudste deel van Berlijn. Dan weer terug naar de Alexanderplatz. Van daar lopen we naar Sea life/Aqua Dom. Sea life was leuk, helaas was de Aqua Dom gesloten. Aqua Dom is een groot aquarium met een lift erin. Zo kun je de vissen eens anders bekijken. We gaan naar de S Bahn en kopen weer kinderkaartjes. Vanwege werkzammheden moeten we en deel met vervangend vervoer doen (met de bus!). Het is goed geregeld en we hebben zo een bus. Als we uit de bus stappen lopen we naar het Joods museum. Heet was een bijzonder museum. Het gebouw is zeer apart en scheef gebouwd waardoor je evenwichtorgaan het pasje kwijt was. We zien er heet monument voor de onschuldige slachtoffers van de WOII. Buiten zien we een momument van betonnen blokken. Indrukwekkend!! Tegen 19 uur eten we bij een italiaans restaurant. Het was lekker en de voetjes kregen weer wat rust. Dan door naar Checkpoint Charlie. Eerst zien we Haus of Checkpoint Charlie. We lopen in een behoorlijk tempo door het museum en gaan dan naar Checkpoint Charlie. We bekijken het wachthuisje en besluiten dat het hoog tijd is voor een toetje. We lopen de MAC binnen en bestellen wat. Dan terug naar ons hostel. Het is ondertussen 22 uur. Snel douchen en het verslag bijwerken. Nog even wat drinken en dan naar bed (23.30 uur)

Welterusten