Rondje rijden
Blijf op de hoogte en volg Karin
21 Mei 2013 | Griekenland, Karpathos
Na het ontbijt gaan we weer op weg naar de ruïne van Lefkos. We zijn dit bord al diverse malen voorbij gereden, maar ik vind dat we daar toch echt even moeten gaan kijken. We hebben op internet opgezocht, wat het moet zijn. Er zou een ruimte onder de grond zijn. We gaan dus op weg! Na 5 minuten rijden parkeren we de auto, langs de kant van de weg. Hierna lopen via een onverharde weg, verboden voor de auto!, zo'n 15 minuten. Daar staat weer een bord. We vinden inderdaad een ruïne, onder de grond. De ingang is gestut met steigermateriaal. We lopen naar binnen. Er zijn 6 gangen van zo'n 3 meter lang en dan lopen ze dood. Naar onze mening zijn sommige gangen bewust dicht gemaakt aan het einde. We lopen ook nog wat rond boven de grond. Dan zien we nog een ingang van een "huisje" in de grond. Daar is nog goed te zien hoe het er uit gezien moet hebben. Een keukentje, een deel voor de beesten. Dan lopen we op ons gemak weer terug naar de auto. Dit is flink vals plat! Vlak bij de auto is een taverne, Eklekton. Hier gaan we lekker wat drinken. We krijgen van de eigenaresse, dolmades van het huis. Zeemijn erg lekker. Ook ontmoeten we de Nederlandse vrouw die hier woont. Ze was aan het schilderen, maar het werd te warm in de zon, dus was ze even een bakje gaan doen, bij de buren. We hebben een leuk gesprek met haar. Zij en haar man zijn de eigenaars van de Nederlandse auto op het eiland, een echte eend! Die hadden we al bij het strand zien staan. Nadat we zijn uitgerust, gaan we weer verder op pad. We besluiten naar Spoa te rijden. Als we daar aankomen, zie ik een naamborden Agios Nikoloas staan en ik besluit dat we daar heen rijden. Dit is een zeer steile weg naar beneden. Eenmaal daar aangekomen, kijken we even bij de haven en gaan lekkere Tzaziki met brood eten. Dan rijden we weer langs de steile weg terug naar boven! Gelukkig gaat het goed in z'n 2e versnelling! Dan vervolgen we onze weg, langs de oostkant van het eiland. Dit vond Yannick een mooie route. Langs de rotsen en de kust. Via Volade, Othos en Piles rijden weer naar de westkant van de eiland. We komen langs een taverne de Three trees, maar het is nog te vroeg om te gaan eten. De Nederlandse mevrouw had gezegd, dat het daar erg leuk, mooi, goed en gezellig is. We rijden toch maar door naar het appartement. Daar lekker op het balkon wat drinken, douchen. We besluiten terug te gaan naar het taverne bij de ruïne om te eten. Bij Eklekton dus. Ze erg verrast ons terug te zien! Ze hebben geen menukaart, maar we kunnen kiezen uit een aantal gerechten. We besluiten om van alles wat te nemen en ons te laten verrassen! We krijgen een echte Griekse maaltijd! We beginnen met tzaziki met brood, een traditionele salade, met Karpatiotisch brood eronder, erg lekker, een puree van een soort gele bonen, ook erg lekker. Als hoofdgerechten krijgen we geit uit de oven, stifado, varkensvlees gegaard in rode wijnsaus, een pittig gerecht met worstjes en groente, echte moussaka, en dolmades. Alles is even heerlijk! Als toetje nemen we Griekse yoghurt met huisgemaakte zoete rode vruchten erop en Yannick neemt ijs. Daarna krijgen we nog een soort eigengemaakte Metaxa, maar die vinden Ma en Sjaan niet lekker! Het smaakt en ruikt naar de hoestdrank van vroeger! Dit blijft dus staan. Het is een hele gezellige, leuke en lekkere avond! En dit alles voor 84 euro inclusief drank en wijn, voor 5 personen. We bedanken Anna Fanta, de eigenaresse en haar ouders voor de geweldige avond, met fantastisch en lekker eten! Dan rijden we voldaan weer terug naar het appartement. Onderweg ontdekt Yannick de ezel die we 's morgens horen balken. Van schrik valt zijn zonnebril van zijn hoofd, op de weg. En er rijden nooit auto's hier, en juist nu komt er een tegenligger aan. Gelukkig mist hij zijn bril, en kunnen we weer verder rijden!